E-turista: Ugostitelji moraju da evidentiraju svakog gosta

Restaurant


Prvi put od 1. oktobra zaživeće cenentralno – informacioni sistem e-Turista preko kojeg će besplatno, elektronskim putem, svi koji pružaju usluge smeštaja moći da unesu zahtev za kategorizaciju, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Preko novog sistema zahtev za kategorizaciju će moći da se podnese na republičkom nivou za hotele, motele, turistička naselja i marine, kao i na lokalnom nivou za sobe, kuće za odmor, apartmane, seosko-turistička domaćinstva.


Svi ugostitelji koji pružaju usluge izdavanja smeštaja biće uneti u bazu podataka i zahvaljujući sistemu e-Turista svako neprijavljivanje turista biće vidljivo, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za turizam Renata Pindzo.

Grapes and wine


Kaže da će ugostitelji preko e-Turista, u čiju bazu će biti uneti svi ugostiteljski objekti u Srbiji koji pružaju smeštaj, moći da unesu podatke o gostima koji će boraviti u njihovim objektima.
To je način na koji se mogu i prijaviti i odjaviti gosti.


– Cilj je bio da prevedemo što više pružaoca usluga smeštaja koji posluju u Srbiji iz sive zone u legalne tokove, a da im obezbedimo kako da posluju na zakonom propisan način – rekla je Pindzo.


Kako objašnjava Pindzo, tim zakonom definisano je da svako izdavanje nekretnine ispod 30 dana jeste ugostiteljstvo, a i da su donete velike olakšice za porez na dohodak, te tako za dva dana izdavanja ležajeva mogu izmiriti obaveze za porez.


– Ovaj sistem je besplatan i povezuje ugostitelje, jedinicu lokalne samouprave, nadležno ministarstvo, MUP, lokalnu poresku administraciju koja će biti izvor zvanične statistike u ugostiteljstvu, a povezana je sa Republičkim zavodom za statistiku.
Preko ovog informacionog sistema ćemo imati tačne podatke koliko je koja lokalana samouprava imala turista, kao i posebno za svaki objekat.


– Verujem da će se ugostitelji pridržavati ovog zakona, svi ugostitelji će biti uneti u bazu podataka, a ako ne budu izdavaoci smeštaja prijavljivali turiste to će biti vidljivo – rekla je pomoćnik ministra.
Prvi put će, ističe, biti obavezna evidencija svih objekta koji po zakonu ne moraju da se kategorišu.

Tekst je preuzet sa portala Tanjug